Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι2347598 200


Στη σελίδα των συνδέσμων μπορείτε να ενημερωθείτε και να πλοηγηθείτε στις σελίδες των κρατικών και διακρατικών φορέων που εκπονούν προγράμματα για το φύλο, την ισότητα, τη σεξουαλική υγεία, τη γενετήσια αξιοπρέπεια και ελευθερία και να αξιοποιήσετε το υλικό τους.

Στον ελληνικό ιστοχώρο του προγράμματος Living Democracy του Συμβουλίου της Ευρώπης μπορείτε να βρείτε εγχειρίδια και εκπαιδευτικό υλικό:

Α. για την Ταυτότητα:

https://www.living-democracy.gr/suggestions/?key_concept=identity&levels=1-2-3

Β. για την Ισότητα:

https://www.living-democracy.gr/suggestions/?key_concept=equality&levels=1-2-3

Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εποπτεύεται από αυτό. Στον ιστοχώρο του Ι.Υ.Π μπορείτε να βρείτε Οδηγούς και χρήσιμο υλικό:

Α. ΥΛΙΚΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

http://www.ich-mhsw.gr/publications

Β. Ταχεία Αποτίμηση των Ψυχικών και Ψυχοκοινωνικών Αναγκών των Ασυνόδευτων Παιδιών και της Ανταπόκρισης των Υπηρεσιών στην Ελλάδα» Πρόγραμμα της UNICEF

http://www.ich-mhsw.gr/publications

Γ. Οδηγός για την ανίχνευση ανήλικων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων - Εγχειρίδιο χρήσης του εργαλείου SESN

http://www.ich-mhsw.gr/sites/default/files/EGXEIRIDIO%20SESN%20final.pdf

Στον ιστοχώρο του Κέντρου Έρευνας για την Ισότητα μπορείτε να βρείτε εγχειρίδια και εκπαιδευτικό υλικό για την άρση των διακρίσεων, την κοινωνική πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την διαπολιτισμική εκπαίδευση:

https://www.kethi.gr/thematikes/paidiko-efibiko

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) αποτελεί αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και σκοπός του είναι ο συντονισμός του δικτύου παροχής υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης σε άτομα, οικογένειες, πληθυσμιακές ομάδες που περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στον ιστότοπο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) λειτουργεί η Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας 1107, η οποία παρέχει συμβουλευτική, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε παιδιά, έφηβους και γονείς.

http://www.ekka.org.gr/index.php/author-login/2018-05-17-09-06-24/27-1107

Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Παν. & Αγλ. Κυριακού» λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2006 και δέχεται αιτήματα εφήβων 11-18 ετών και των οικογενειών τους, παρέχοντας υπηρεσίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών της ηλικίας τους.

http://youth-health.gr/

Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.) είναι ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς. Στον ιστότοπο της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. υπάρχει έγκυρη πληροφόρηση για τις πολιτικές και τα προγράμματα που υλοποιούνται, τις υπηρεσίες που παρέχονται και τα νομοθετικά μέτρα που θεσπίζονται για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.

https://www.isotita.gr/

Α. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής. Είναι επίσης ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών.

https://womensos.gr

Β. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου δικτύου δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών υποστηρίζει τη Γραμμή SOS 15900, που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα µε έναν φορέα αντιμετώπισης της έµφυλης βίας. Η γραμμή βοήθειας είναι πανελλαδική, λειτουργεί 365 ημέρες το χρόνο σε 24ωρη βάση, με αστική χρέωση, και προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Υποστηρίζεται επίσης από τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

https://womensos.gr/15900-24ori-tilefoniki-grammi/

Α) Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι μία ανεξάρτητη αρχή που δημιουργήθηκε το 1997 για να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. Ελέγχεται μόνο από τη Βουλή των Ελλήνων και οι υπηρεσίες του είναι δωρεάν. Ένα από τα τμήματα του Συνηγόρου του Πολίτη είναι ο Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού που έχει αναλάβει τον ρόλο του Συνηγόρου του Παιδιού στην Ελλάδα. Λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2003 και αποστολή του είναι να υπερασπίζει τα δικαιώματα των ανηλίκων, δηλαδή όλων των αγοριών και κοριτσιών έως 18 χρόνων.

https://www.synigoros.gr/paidi/

Β) Στον ιστότοπο του Συνηγόρου του Παιδιού υπάρχει ενημερωτικό και υποστηρικτικό υλικό σχετικό με τα δικαιώματα του παιδιού.

https://www.synigoros.gr/?i=childrens-rights.el.home

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.) είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο ιδρύθηκε στην Αθήνα, το 2008. Στηρίζεται στο θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ζει ελεύθερα και χωρίς διακρίσεις και αποσκοπεί στην κοινωνική ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία και γενικότερα των κοινωνικά ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ομάδων, μέσω της ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξοικείωσης με την αναπηρία.

https://www.skep.gr/

Επικοινωνία

Μπορείτε να υποβάλετε τις παρατηρήσεις σας στην ομάδα υλοποίησης του site μέσω του email: website[at]iep.edu.gr

Top