Project Number: 101195957 – EMPOWER –ERASMUS-EDU-2024-POL-EXP
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 77/27-12-2024 Πράξη του ΔΣ του ΙΕΠ, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) συμμετέχει ως Εταίρος στο έργο με τίτλο: «EMPOWER – Enhancing Mentorship and Professional Opportunities for Women through Education and Role-modeling in ICT» – Project Number: 101195957 – EMPOWER –ERASMUS-EDU-2024-POL-EXP στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+.
Συντονιστής εταίρος είναι το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας-Αστική Εταιρεία με έδρα τη Λάρισα. Το έργο υλοποιείται σε 6 χώρες και η διάρκειά του έργου είναι 36 μήνες (τρία (3) έτη), από 01-04-2025 έως 31-03-2028, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 της Συμφωνίας Επιχορήγησης.
Αντικείμενο του έργου είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων των φύλων στην εκπαίδευση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Κύριος στόχος του είναι η αύξηση του ενδιαφέροντος και της εμπλοκής των κοριτσιών σε επαγγέλματα ΤΠΕ, μέσα από δύο βασικές παρεμβάσεις:
α) Εκπαίδευση για την Ποικιλομορφία των Φύλων για Εκπαιδευτικούς: θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές συνεδρίες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκαταλήψεις λόγω φύλου και τη διδασκαλία παιδαγωγικών στρατηγικών ευαίσθητων ως προς το φύλο, με σκοπό να ενδυναμώσουν τους εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον τάξης χωρίς αποκλεισμούς που ενθαρρύνει τη συμμετοχή των κοριτσιών στις ΤΠΕ, και
β) Παρουσιάσεις και Δραστηριότητες Προτύπων Ρόλων: Οργάνωση παρουσιάσεων και διαδραστικών δραστηριοτήτων με επικεφαλής επιτυχημένες γυναίκες επαγγελματίες ΤΠΕ για την έμπνευση των κοριτσιών, παρουσιάζοντας πιθανές επαγγελματικές πορείες στις ΤΠΕ και ιστορίες επιτυχίας γυναικών στον τομέα αυτό.
Θα υπάρξει αρχικά μια πιλοτική φάση για να βελτιώσει τις στρατηγικές παρέμβασης με βάση τα προκαταρκτικά σχόλια και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί πλήρης εφαρμογή σε δείγμα 200 σχολείων στις συμμετέχουσες χώρες, τις πρωτοβουλίες των οποίων θα αξιολογήσουν για την αποτελεσματικότητά τους οι ομάδες παρέμβασης και ελέγχου.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου περιλαμβάνουν βελτιωμένη ευαισθησία ως προς τα φύλα μεταξύ των εκπαιδευτικών και αυξημένο ενδιαφέρον και συμμετοχή στις ΤΠΕ μεταξύ των μαθητριών. Η συλλογή δεδομένων θα περιλαμβάνει αξιολογήσεις πριν και μετά την παρέμβαση χρησιμοποιώντας έρευνες, παρατηρήσεις, συνεντεύξεις και ανάλυση της εργασίας των μαθητών. Η συμμετοχή των εθνικών εκπαιδευτικών φορέων θα διευκολύνει την επεκτασιμότητα και τη βιωσιμότητα των παρεμβάσεων, εξασφαλίζοντας την ενσωμάτωσή τους σε ευρύτερα εκπαιδευτικά πλαίσια.
Υπεύθυνη Έργου:
Χριστίνα Ερριέττα Συκά, Σύμβουλος Β’ ΙΕΠ
Μέλος της Ομάδας Έργου:
Μαρία Ιατράκη, αποσπασμένη εκπαιδευτικός στο ΙΕΠ