Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) συμμετείχε στο διεθνές συνέδριο “The Lyceum Project 2025 – Children in the Age of AI”, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου 2025 στο Ωδείο Αθηνών, δίπλα στο αρχαίο Λύκειο του Αριστοτέλη.
Το συνέδριο που διοργανώθηκε από το World Human Forum και τον Δημόκριτο εστίασε στις προκλήσεις και ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης στην παιδική ηλικία και την εκπαίδευση.
Στην έναρξη, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ψηφιακή έκθεση των παιδιών ως «σιωπηλή κρίση» και κάλεσε σε συλλογική πολιτική ευθύνη για την προστασία της ψυχικής τους υγείας, επισημαίνοντας την ανάγκη για έναν νέο ψηφιακό παιδαγωγικό κώδικα που ενισχύει την κριτική σκέψη και την ηθική διάσταση της τεχνολογίας.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του ΙΕΠ, Επ. Καθηγητής Σπυρίδων Δουκάκης, συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης παρουσιάζοντας τον παιδαγωγικό προσανατολισμό του Ινστιτούτου για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξατομικεύσει τη μάθηση, αλλά υπογράμμισε τον κίνδυνο της υπερπροσαρμογής που περιορίζει την έκθεση του μαθητή σε διαφορετικά και ανατρεπτικά ερεθίσματα.
Επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο του εκπαιδευτικού που ως διευκολυντής χρειάζεται να επιμελείται την εμπειρία μάθησης των μαθητών/τριών του. Στη βάση της επιστημονικής του έρευνας στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ανέδειξε την ανάγκη για εκπαιδευτικά περιβάλλοντα που εμπεριέχουν την έκπληξη, το απρόβλεπτο και τη δημιουργικότητα ως οργανικά στοιχεία της μάθησης.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» που εφαρμόζεται από το 2024-25, επισημαίνοντας πως το σχολείο πρέπει να διδάσκει στα παιδιά όχι μόνο το «τι υπάρχει», αλλά και το «πώς να στέκονται στον κόσμο», καλλιεργώντας κριτική σκέψη, περιέργεια και δημιουργικότητα.
Ο κ. Δουκάκης έκλεισε την ομιλία λέγοντας ότι χρειαζόμαστε λιγότερη τεχνολαγνεία και περισσότερη παιδαγωγική φαντασία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για παιδαγωγικά τεκμηριωμένη ένταξη της ΤΝ στα προγράμματα σπουδών, ώστε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να δουν την τεχνητή νοημοσύνη ως ερώτημα και ευκαιρία και όχι ως απάντηση.
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην αποστολή του: να διασφαλίζει το δικαίωμα όλων των παιδιών στην ποιοτική ανθρωποκεντρική εκπαίδευση που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.
Διαβάστε τις τοποθετήσεις του Προέδρου του Ι.Ε.Π. εδώ.