
5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο: «Δράσεις Ενεργού Πολίτη»
Πέμπτη 23 – Σάββατο 25 Απριλίου 2026
Μαθητές & Μαθήτριες με άποψη – Πολίτες με δράση!
Μαθητές & Μαθήτριες του Σήμερα – Πολίτες του Αύριο: Η Ενεργός Πολιτειότητα στην Πράξη
#NextGenVoices
1η Ανακοίνωση
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και το 1ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθηνών – «Γεννάδειο», συνδιοργανώνουν το 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Δράσεις Ενεργού Πολίτη», που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 23 Απριλίου 2026 μέχρι και το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 στην Αθήνα, σε χώρο που σύντομα θα ανακοινωθεί.
Στόχος του Συνεδρίου είναι η ενίσχυση της ενεργού πολιτειότητας και της κατανόησης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), μέσα από συμμετοχή που προάγει την κριτική σκέψη, τη συνεργασία, την υπευθυνότητα, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη. Οι μαθητές/τριες θα παρουσιάσουν προτάσεις, θα ανταλλάξουν απόψεις και θα αναπτύξουν δεξιότητες δημοκρατίας και κοινωνικής συμμετοχής.
Προτεραιότητα θα δοθεί σε καλές πρακτικές στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» (https://act.digitalschool.gov.gr/). Κάθε σχολείο μπορεί να συμμετάσχει με 1-2 εισηγήσεις σχετικές με τους ΣΒΑ.
Προσκαλούνται μαθητές/τριες 11-18 ετών και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας (Ε΄ & Στ΄) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γενικής και Ειδικής Αγωγής) να συμμετάσχουν με:
- Προφορικές εισηγήσεις (10 λεπτά)
- Video ή poster
- Καλλιτεχνικές δημιουργίες (θεατρικό, συγγραφή, μουσικό/εικαστικό έργο)
Οι αιτήσεις και οι περιλήψεις (μέχρι 200 λέξεις) υποβάλλονται ηλεκτρονικά, έως 30 Δεκεμβρίου 2025, μέσω του συνδέσμου https://forms.gle/qsQuzoD433nxzZjx9.
Ως μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας, το ΙΕΠ συνεχίζει με συνέπεια να στηρίζει δράσεις που ενδυναμώνουν τη φωνή μαθητών/τριών, ενισχύουν τη συμμετοχή και προάγουν την παιδεία του ενεργού, ενημερωμένου και υπεύθυνου πολίτη.
