ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ “ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΩΝ” ΤΟΥ Ι.Ε.Π.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥ Ι.Ε.Π.

Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα σχολείων και φορέων για παράταση της προθεσμίας για την υποβολή Πινάκων στην Πλατφόρμα του Ι.Ε.Π. με τίτλους παλαιών σχολικών εγχειριδίων που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη τους, εκδόθηκαν πριν το 1982 και δεν έχουν ψηφιοποιηθεί, ανακοινώνουμε:

Νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των Πινάκων με τίτλους μη ψηφιοποιημένων σχολικών εγχειριδίων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ι.Ε.Π. ορίζεται η 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Παρακαλούμε να αναζητήσετε και συμπεριλάβετε στις καταγραφές σας στον Πίνακα των τίτλων αποκλειστικά τίτλους σχολικών ή εκπαιδευτικών εγχειριδίων που είτε τυπώθηκαν εντός του ελληνικού κράτους από την ίδρυσή του έως το 1982, είτε κυκλοφόρησαν και εκτός των συνόρων του, ακόμα και πριν από την ίδρυσή του, στην ελληνική γλώσσα, και εξυπηρετούσαν εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Επίσης, παρακαλούμε να δώσετε προσοχή ώστε να μην παραλείψετε να κάνετε ανάρτηση τον συμπληρωμένο πίνακα, πατώντας το κουμπί Upload files, να επιλέξετε το αρχείο και να να κάνετε κλικ στο αποθήκευση αλλαγών.

dievrinsi banner

Το  Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, και συγκεκριμένα το Γραφείο Βιβλιοθήκης, Αρχείων και Εκδόσεων, από το καταστατικό της σύστασής του, Νόμος 4547 (ΦΕΚ τ.Α΄102/12-06-2018), έχει αναλάβει τη διάσωση και τη διεύρυνση της "Ιστορικής Συλλογής σχολικών εγχειριδίων" που διαθέτει, συλλογή που περιλαμβάνει περίπου 9.000 σχολικά βιβλία που τυπώθηκαν από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα· από αυτά τα 2.700 έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί ενώ ο συνολικός αριθμός των ψηφιοποιημένων βιβλίων της Συλλογής φτάνει τα 6.029. Όσοι/-ες ενδιαφέρονται έχουν ήδη ελεύθερη πρόσβαση στην «Ιστορική Συλλογή» μας, μέσω του ιστότοπου του Ι.Ε.Π. (στο μενού ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ).

Το Ι.Ε.Π., στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διεύρυνση της «Ιστορικής συλλογής» του, αναζητά σχολικά εγχειρίδια που έχουν τυπωθεί στο ελληνικό κράτος έως το 1982, αλλά και βιβλία ακόμη παλαιότερης εποχής, που πιθανόν κυκλοφόρησαν  πριν από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ή εκτός των συνόρων του, στην ελληνική γλώσσα, και εξυπηρετούσαν εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Στόχος μας είναι, αφού εντοπίσουμε τα παλαιά εγχειρίδια που δεν υπάρχουν ήδη στην ψηφιοποιημένη «Ιστορική Συλλογή», να δρομολογήσουμε τη διαδικασία ψηφιοποίησής τους.

Για τον λόγο αυτόν, ο Πρόεδρος του Ι.Ε.Π. απέστειλε επιστολές σε Διευθυντές Εκπαίδευσης και Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε Δομές Εκπαίδευσης εξωτερικού, καθώς και σε Ιδρύματα και Φορείς, όπως Ακαδημαϊκές, Δημόσιες, Δημοτικές και Σχολικές Βιβλιοθήκες, με την παράκληση να αναζητήσουν παλαιά σχολικά/ εκπαιδευτικά εγχειρίδια (έως το 1982) στους χώρους τους.  Για όσους εντοπίσουν τέτοια εγχειρίδια, έχουμε δημιουργήσει ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την καταχώριση των στοιχείων αυτών των εγχειριδίων, με καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου 2019.

Για την ευόδωση της προσπάθειας αυτής, ζητούμε την υποστήριξη όλων, όχι μόνο των φορέων στους οποίους απευθυνθήκαμε με επιστολές αλλά και οποιουδήποτε άλλου προσώπου ή φορέα διαθέτει παλαιά σχολικά εγχειρίδια με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Από εσάς που θέλετε να συμβάλετε στη διάσωση τέτοιων πολύτιμων βιβλίων, ζητάμε να διαβάσετε την επιστολή προς Φυσικά Πρόσωπα ή Εκπαιδευτικούς και κατόπιν να μπείτε στην Πλατφόρμα του Ι.Ε.Π. και να καταγράψετε τα στοιχεία αυτών των βιβλίων, ακολουθώντας τις λεπτομερείς οδηγίες που δίνονται.

Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε εκ των προτέρων να σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία και να σας βεβαιώσουμε ότι  πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε το πολύτιμο υλικό που θα συλλέξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να γίνει προσιτό στο ευρύ κοινό, χωρίς παράλληλα οι ιδιοκτήτες του να το στερηθούν, εφ’ όσον αυτό επιθυμούν.

anoixth epistoli image   old books scalled

Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε

την Ανοιχτή Επιστολή του Ι.Ε.Π. προς Εκπαιδευτικούς και Φυσικά Πρόσωπα

 

Κάντε κλικ στην εικόνα για να συνδεθείτε

στην Πλατφόρμα Καταχώρισης Στοιχείων Σχολικών Εγχειριδίων

     

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣΗΣ, ΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Διάλογοι… με την εκπαιδευτική κοινότητα» οργανώνει σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ) και τη Διεύθυνση Αρχείου της ΕΡΤ εκδήλωση με θέμα: «Η αξιοποίηση των ψηφιακών αρχείων στην εκπαιδευτική διαδικασία»
Στην εκδήλωση θα παρουσιασθούν ψηφιακά αρχεία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, της Ραδιοτηλεόρασης και της ΕΡΤ και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό σχετικά με την αξιοποίησή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Πρόγραμμα

17:30-17:50: Προσέλευση

17:50-18:00: Χαιρετισμοί

18:00-18:20: Η ψηφιακή συλλογή της Βιβλιοθήκης του ΙΕΠ, Αργυρώ Στεφανοπούλου και Τριαντάφυλλος Μπαταργιάς, Γρ. Βιβλιοθήκης Αρχείων και Εκδόσεων ΙΕΠ

18:20-18:40: 40 χρόνια Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊστ. Τμ. Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης

18:40-19:00: Το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, Βασίλης Αλεξόπουλος, Δ/ντής Αρχείου ΕΡΤ

19:00-19:30: Η ΕΡΤ πάει σχολείο, Παρουσίαση ΕΡΤ (Γενική Δ/νση Νέων Μέσων & Δ/ση Αρχείου ΕΡΤ)

19:30-20:00: Συζήτηση και προτάσεις για την αξιοποίηση των Ψηφιακών Αρχείων Συντονισμός: καθηγητής Γεράσιμος Κουζέλης-Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη του ΙΕΠ, Μεσογείων 396, Αγία Παρασκευή, την ΠΕΜΠΤΗ 23 Μαρτίου 2017 και ώρα 17:30-20:00.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, ΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Διάλογοι…με την εκπαιδευτική κοινότητα», οργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Δημοκρατικό Σχολείο».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη του ΙΕΠ, Μεσογείων 396, Αγία Παρασκευή, στις 8 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 18:00-19:30.

Αρχική Ανακοινώσεις