ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Δημήτριος Μπεκριδάκης, αποσπασμένος εκπ/κός στο ΙΕΠ

 

Bekridakis DimitriosΣπουδές

Ο Δημήτριος Ι. Μπεκριδάκης γεννήθηκε το 1970 στη Χίο από γονείς μικρασιατικής καταγωγής. Σπούδασε Θεολογία στο Τμήμα Θεολογία της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στον Τομέα Θρησκειολογίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αποκτώντας Δίπλωμα Ειδίκευσης (MASTER) στη Θρησκειολογία (Ιστορία και Φαινομενολογία των Νέων Θρησκειών).

Επαγγελματική Εμπειρία

Έχει εργαστεί στο χώρο των εκδόσεων ως αρχισυντάκτης, επιμελητής έκδοσης και μεταφραστής, ενώ από το 2004 υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Χίου ως θεολόγος καθηγητής (ΠΕ01). Από το 2017 υπηρετεί ως αποσπασμένος εκπαιδευτικός στο Ι.Ε.Π.

Επιστημονικό / Ερευνητικό Ενδιαφέρον

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται σ’ ένα ευρύ φάσμα της θεολογικής και θρησκειολογικής έρευνας. Ιδιαίτερα έχει ασχοληθεί με τη διερεύνηση των τρόπων κατασκευής της θρησκευτικής ταυτότητας εν όψει των πολύπτυχων φαινομένων της Νεώτερης Εκκοσμίκευσης, της Νέας Πνευματικότητας, και του (Μετά)Μοντέρνου Τεχνικού Πολιτισμού. Η θεολογική του παρέμβαση συνδέεται με τη μελέτη και ανάδειξη της κριτικής, προφητικής και εσχατολογικής αυτοσυνειδησίας της Εκκλησίας. Έχει δημοσιεύσει ένα θεολογικό δοκίμιο  (Λόγος Σκληρός, 2000, Αθήνα: Εξάντας) και επιστημονικά άρθρα του υπάρχουν σε συλλογικούς τόμους (ενδεικτικά: Μετανεωτερικότητα, Θρησκεία και Ορθόδοξη Θεολογία: Κριτικές Επισημάνσεις για τη μεταξύ τους Σχέση, στον τόμο Ορθοδοξία και Νεωτερικότητα, 2007, Αθήνα: Ινδικτος, σσ.435-457, Εναλλακτικές Θρησκευτικές Ταυτότητες στη Μεθόριο Μοντέρνου – Μεταμοντέρνου: Η Περίπτωση της Νέας Πνευματικότητας, στον τόμο Κριτικές Προσεγγίσεις στον Ορθόδοξο Πολιτισμό: Όψεις του Ελληνικού Παραδείγματος, 2007, Θεσσαλονίκη: Σταμούλης, σσ.223-269 και Ορθοδοξία και Νέες Θρησκείες: Η Εκκλησιαστική Αποτίμηση της Θρησκευτικής Ετερότητας, στον τόμο Πολιτισμός και Διαφορετικότητα: Εμείς και οι Άλλοι, 2008, Θεσσαλονίκη: Σταμούλης σσ.493-512). Τέλος, επιστημονικά άρθρα του υπάρχουν σε περιοδικά με κριτές (ενδεικτικά: The Greek Orthodox Church and the Economic Crisis since 2009, στο περιοδικό International Journal for the Study of the Christian Church, 2013, Routledge, Vol. 13, No. 2, 111–132) και έχει συγγράψει λήμματα σχετικά με τη θρησκεία σε εγκυκλοπαιδικά λεξικά (ενδεικτικά: Αρχαία Ελληνική Θρησκεία, στον τόμο ΕΛΛΑΔΑ –Ιστορία και Πολιτισμός, της Εγκυκλοπαίδειας ΔΟΜΗ, 2003, σσ.62-65).

Άλλες Δράσεις

Από το 1994 μέχρι σήμερα έχει τακτική συμμετοχή σε σεμινάρια, συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας επιστημονικές ανακοινώσεις και εισηγήσεις και έχει, κατά καιρούς, προσκληθεί για διαλέξεις στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Στο χώρο της Εκπαίδευσης, το ερευνητικό του εγχείρημα (διδακτορική έρευνα σε εξέλιξη) συνδέεται με την μελέτη της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα από τη σκοπιά της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, της Πολιτισμικής Θεωρίας και της Κριτικής Παιδαγωγικής.

Kouzelis Gerasimos

O Γεράσιμος Kουζέλης, καθηγητής Eπιστημολογίας και Κοινωνιολογίας της Γνώσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και σπούδασε κοινωνιολογία, φιλοσοφία και πολιτική επιστήμη στα Πανεπιστήμια του Mάρμπουργκ και της Φραγκφούρτης, όπου και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή το 1986.

Δίδαξε κοινωνιολογία και φιλοσοφία στα πανεπιστήμια της Φραγκφούρτης, του Αιγαίου, της Θεσσαλονίκης, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει κληθεί να δώσει διαλέξεις στα πανεπιστήμια του Βερολίνου (Ελεύθερο), του Λονδίνου, της Κύπρου (Δημόσιο και Ευρωπαϊκό), της Κωνσταντινούπολης (Βοσπόρου), του Τελ Αβίβ, της Φλωρεντίας, της Φραγκφούρτης, του Χάρβαρντ, της Ιένα και στα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια. Το εαρινό εξάμηνο του 2015 ήταν προσκεκλημένος επισκέπτης ερευνητής του Ινστιτούτου Remarque του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Έχει ασχοληθεί ερευνητικά και συγγραφικά με την «κριτική θεωρία», την κοινωνιολογία της γνώσης, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας, την επιστημολογία των κοινωνικών επιστημών, τις μορφές εξουσίας στις καθημερινές σχέσεις, τη φτώχεια και το ρατσισμό. Έχει διευθύνει είκοσι ερευνητικά και παρεμβατικά κοινωνικά προγράμματα, από το 2010 τα: Αξιολόγηση του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας • Διαπολιτισμική επιμόρφωση προσωπικού καταστημάτων κράτησης και υπηρεσιών ενηλίκων • Εκμάθηση Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορίας σε Γονείς Μετανάστες • Fundamental Rights Education in Europe (Daphne) • Εκπαίδευση Υπηκόων Τρίτων Χωρών • Διαπολιτισμική επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων • «Συνεργάζομαι στο ιστορικό κέντρο» • «Σχολιασμένη επιστημονική δίγλωσση έκδοση του πλήρους έργου του Αριστοτέλη» • Δημοκρατική Παιδεία.

Έχει δημοσιεύσει δεκαεπτά βιβλία, τα πιο πρόσφατα από τα οποία είναι τα:

  • Κουζέλης Γ. και Χριστόπουλος Δ. (επιμ.) (2012), Ιδιότητα του πολίτη. Πολιτικός λόγος, ιστορία και κανόνες σε συγκριτικές προοπτικές, Αθήνα: Πατάκης
  • Kouzelis G. et al. (2013), Criminal Justice System Personnel. Education and Training. What about Fundamental Rights? A European Typology, Athens and Florence: FREE and European Commission
  • Κουζέλης Γ. (2014), Φασισμός και δημοκρατία, Αθήνα: Νήσος.

Sotirios Glavas

Ο Σωτήριος Γκλαβάς είναι πτυχιούχος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος διδακτορικού από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει γράψει βιβλία, δεκάδες άρθρα και έχει εισηγηθεί για θέματα εκπαίδευσης σε δεκάδες σεμινάρια και συνέδρια, ενώ έχει συμμετάσχει   σε πολλές επιτροπές εμπειρογνωμόνων και στο ΕΣΥΠ.  Έχει διδάξει φιλολογικά μαθήματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το μάθημα «Ιστορία Εκπαιδευτικής Πολιτικής» στην Τριτοβάθμια (Πολυτεχνείο Αθηνών) για πολλά χρόνια αλλά και στο ΜΙΘΕ του ΕΚΠΑ, όπου διδάσκει μέχρι σήμερα.

Έχει διατελέσει Διευθυντής Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, Ειδικός Σύμβουλος πολλών Υπουργών Παιδείας και Ειδικός Γραμματέας  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης, υπήρξε Πάρεδρος και Σύμβουλος Φιλολόγων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στο οποίο ορίστηκε Αντιπρόεδρος, Αναπληρωτής Πρόεδρος και στη συνέχεια Πρόεδρος. Από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι τις 20-11-2015 υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Alexis Dimaras

Ο Αλέξης Δημαράς (1932-2012) σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη και διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας Ελλάδας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ήταν Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και για το έργο του στην Ιστορία της Εκπαίδευσης τιμήθηκε με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πατρών. Το 2011 τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον ανώτατο τίτλο τιμής του Ταξιάρχη (Commandeur) του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα. Σημαντικότερα έργα του είναι το δίτομο Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε(Ερμής, 1973), Το εθνικό απολυτήριο, Μια πρόταση που έγινε, Τεκμήρια για την ιστορία (Ερμής, 1997), Σχολή Μωραΐτη 1936-2006: Ξεφυλλίζοντας 70 χρόνια παιδείας (Σχολή Μωραΐτη, 2006). Επιμελήθηκε το δίτομο Μίλτος Κουντουράς, Κλείστε τα σχολειά [Εκπαιδευτικά Άπαντα] (Γνώση, 1985). Δημοσίευσε πλήθος μελετών και άρθρων σε πολλούς συλλογικούς τόμους και περιοδικά, ενώ το 2008 εξέδωσε, μαζί με τη Βάσω Βασιλού-Παπαγεωργίου, το ιστορικό βιβλίο-λεύκωμα Από το κοντύλι στον υπολογιστή (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).

(Πηγήhttps://www.metaixmio.gr/el/author/αλεξης-δημαρας)

Επικοινωνία

Μπορείτε να υποβάλετε τις παρατηρήσεις σας στην ομάδα υλοποίησης του site μέσω του email: website[at]iep.edu.gr

Top