Δελτίο Τύπου: Διήμερο Συνέδριο - Σύγχρονες Διδακτικές Μέθοδοι και Προγράμματα Σπουδών

(4-5 Απριλίου, Ινστιτούτο Goethe)

Αθήνα, 09-04-2019

 

DSCF0641aΣύγχρονα, επιστημονικά θεμελιωμένα προγράμματα σπουδών και αποτελεσματικές διδακτικές μέθοδοι, που σέβονται την προσωπικότητα και τις ανάγκες του παιδιού και του νέου ανθρώπου

και συμβάλλουν στην

ολόπλευρη ανάπτυξή της, βρέθηκαν στο επίκεντρο του διήμερου Συνεδρίου που οργάνωσε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) στις 4 και 5 Απριλίου στην Αθήνα.

Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία και τον χαιρετισμό του ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου.

                Το Συνέδριο αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για το Ι.Ε.Π. να δημοσιοποιήσει το έργο που έχει πραγματοποιήσει ως σήμερα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα σπουδών και τη διδακτική μεθοδολογία, και να αναπτύξει περαιτέρω τον διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα στα θέματα αυτά.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν από ακαδημαϊκούς επιστήμονες και μέλη των ομάδων εργασίας του Ι.Ε.Π., ως «δείγματα γραφής», διδακτικά εγχειρίδια και υλικά που έχουν εκπονηθεί από το Ι.Ε.Π. και ήδη χρησιμοποιούνται στα σχολεία. Επίσης, εκτέθηκαν και συζητήθηκαν σχέδια προγραμμάτων σπουδών που είτε αναφέρονται σε συγκεκριμένη εκπαιδευτική βαθμίδα (π.χ. Λύκειο) ή, όπως στην περίπτωση της Ιστορίας, αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Τέλος, στη θεματική του Συνεδρίου συμπεριλήφθηκαν  και αντικείμενα που ως σήμερα αγνοούνται από τα ισχύοντα προγράμματα, όπως λ.χ. τα σχετικά με την οπτικοακουστική παιδεία.

Ιδιαίτερα απασχόλησε, επίσης, το σώμα του Συνεδρίου το ζήτημα της έγκαιρης και πολυδιάστατης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών τόσο για τα ζητήματα περιεχομένου όσο και για τα ζητήματα που αφορούν τη διδακτική μεθοδολογία. 

Ο γόνιμος και δημιουργικός διάλογος που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου απέληξε σε χρήσιμα συμπεράσματα, εξασφαλίζοντας έτσι πολύτιμη ανατροφοδότηση για το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ενόψει των μελλοντικών σχεδιασμών του.

DSCF0644a  DSCF0656a
 DSCF0658a  DSCF0664a
 DSCF0674a  DSCF0733a
 DSCF0752a  DSCF0753a
 DSCF0757a  DSCF0763a
map 1a

 

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
με τους παρακάτω τρόπους:

ΙΕΠ - Twitter

twitter

Μπορείτε να υποβάλετε τις παρατηρήσεις σας στην ομάδα υλοποίησης του site μέσω του email: website[at]iep.edu.gr

Top